Η Εταιρεία


H εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και βρίσκεται στην ημιορεινή, κατάφυτη σε έκταση με ελαιώνες περιοχή της Πύλου, στο γραφικό χωριό Παπούλια, ένα χωριό με μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας, μιας και κατά την αρχαιότητα ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου.

Η Φιλοσοφία μας


Το πάθος για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, σε συνδυασμό με την επιθυμία για την διασφάλιση μιας υψηλής και σταθερής ποιότητας προϊόντων, οδήγησε στην δημιουργία μιας πλήρους καθετοποιημένης βιοκλιματικής μονάδας, με απόλυτο σεβασμό και αρμονία με το περιβάλλον σε μια έκταση 5,000 τετραγωνικών μέτρων. Στην μονάδα αυτή λειτουργεί ένα από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά ελαιοτριβεία. Υπό νέα διοίκηση από τις αρχές του 2020 το όραμα για την παραγωγή και τη διάθεση εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων, ενδυναμώνεται καθώς και το πάθος για το Ελληνικό ελαιόλαδο και την ελιά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής που είναι παγκοσμίως γνωστή. 

Oι Ελαιώνες


Περιτριγυρισμένη από ελαιόδεντρα, η μονάδα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου κοντά στο χωριό Παπούλια σε υψόμετρο 350 μετρων και μόλις 10 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου πελάγους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Η περιοχή είναι γνωστή για την καλλιέργεια της ελιάς, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ η Κορωνέικη ποικιλία ελαιόδεντρων παράγει μία εκλεκτής ποικιλίας ελιά, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός από τα πιο εξαιρετικά ελαιόλαδα της Μεσογείου.

Στην AGROPOLY οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών μας καλλιεργούν τους ελαιώνες από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιώντας τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους σε συνδυασμό με σύγχρονες πρακτικές, που εξασφαλίζουν ότι το ελαιόλαδο θα έχει τα καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύσεις και αρώματα. Μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό ανάγλυφο με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, η σύγχρονη γνώση σε συνδυασμό με την παράδοση κάνουν την καλλιέργεια της ελιάς, μια προσωπική υπόθεση για κάθε οικογένεια παραγωγών.

Το Ελαιοτριβείο


Στις εγκαταστάσεις μας λειτουργεί ένα πρότυπο ελαιοτριβείο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Αφού πρώτα έχει διασφαλιστεί η σωστή συγκομιδή του ελαιόκαρπου, όσον αφορά το επίπεδο ωριμότητας του και την υγιή κατάσταση του, οι ελιές οδηγούνται σε μικρές διάτρητες δεξαμενές εντός 3 ωρών στο ελαιοτριβείο.

Τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα εξής:

ΠΛΥΣΙΜΟ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ

Το μεθοδικό πλύσιμο του ελαιόκαρπου που εισέρχεται στο στάδιο της ελαιοποίησης είναι εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να αφαιρεθούν τα φύλλα και εξωγενείς παράγοντες όπως σκόνη.

ΕΚΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ

Η σωστή διαδικασία της έκθλιψης του καρπού είναι πολύ σημαντική προκειμένου να επιτευχθεί ένας φυσικός χυμός φρούτου. Για τον προσδιορισμό της ποιότητας του ελαιολάδου η  προετοιμασία της πάστας της ελιάς και η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και δεν υπερβαίνει τους 28ο.

ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗΣΗ

Με τη βοήθεια της φυγοκέντρησης διαχωρίζεται το ελαιόλαδο από τον πυρήνα και τα επιπλέον υγρά συστατικά του.

ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ

Πολύ σημαντικό στάδιο στη διαδικασία της ελαιοποίησης προκειμένου να αφαιρεθούν ακόμα και τα μικρά στερεά μόρια του καρπού και τα μόρια υγρασίας από το ελαιόλαδο που πολλές φορές βλέπουμε ότι σχηματίζουν ίζημα στον περιέκτη, συντομεύοντας τελικά τον χρόνο ζωής του. Το φιλτράρισμα είναι ένα από τα πιο βασικά στάδια που επιδρούν στην διάρκεια διατήρησης του προϊόντος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Μετά τους απαιτούμενους ελέγχους καθόλη την διάρκεια της ελαιοποίησης το ελαιόλαδο μπαίνει στο στάδιο της αποθήκευσης του σε ανοξείδωτες δεξαμενές με άζωτο ώστε να μην εκτίθεται στο οξυγόνο έναν από τους κύριους εχθρούς του.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Στο τελικό στάδιο της τυποποίησης χρησιμοποιούνται μόνο σκούρες φιάλες για να προστατεύεται το ελαιόλαδο από τους 3 φυσικούς εχθρούς του, το φως, το οξυγόνο και την υψηλή θερμοκρασία.

Διασφάλιση ποιότητας


Η AGROPOLY έχει υιοθετήσει τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές: έχει εφαρμόσει με επιτυχία τις αρχές της διοίκησης ολικής ποιότητας με σκοπό να παρέχει την υψηλότερη ποιότητα γνήσιου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.


Μία από τις βασικές καθημερινές φροντίδες των εργαζομένων της επιχείρησης και μία πάγια πολιτική της εταιρείας είναι ο έλεγχος, η επιθεώρηση και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας. Η επιτυχής εφαρμογή της διαχείρισης ποιότητας, της ασφάλειας τροφίμων και της περιβαλλοντικής διαχείρισης ελέγχονται και διασφαλίζονται με πρότυπα ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, OHSAS 18001 και IFS

Βιωσιμότητα


Η AGROPOLY είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της που εφαρμόζει πράσινες πρακτικές λειτουργίας στην προσπάθειά της να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η φωτοβολταική εγκατάσταση της μονάδας μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια στις καθημερινές μας λειτουργίες. Εκτός από την ηλιακή ενέργεια, η AGROPOLY χρησιμοποιεί φωτισμό led και τεχνολογία inverter σε όλες τις γραμμές παραγωγής και η αξιοποιεί την βιομάζα στη γραμμή του ελαιοτριβείου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα πραγματοποιείτε εξοικονόμηση του νερού τόσο με την ανακύκλωση του στις γραμμές παράγωγης, όσο και με την συλλογή βρόχινου νερού για χρήση του σε άρδευση δέντρων και τις εργασίες καθαριότητας. Η εγκατάσταση έχει μηδενικά απόβλητα καθώς όλα τα υποπροϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας αξιοποιούνται με κατάλληλο τρόπο.


Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η AGROPOLY επίσης υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και ενδυναμώνει την τοπική οικονομία της περιοχής της Πύλου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.


Συνολικά, ακολουθεί περιβαλλοντικά πρότυπα και λειτουργεί με σεβασμό στους ανθρώπους και τη φύση, ενώ δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια ιδανική συμμετρία ανάμεσα στους ελαιώνες, το καφέ χρώμα της γης και το πράσινο χρώμα των ελαιόδεντρων